Muhtemelen id Software, 1993 yılında çıkan DOOM oyununu gün gelip de akla hayale gelmeyecek yerlerde oynayabileceğimizi varsayım etmiyorlardı. Lakin işte oldu. Geriye dönük bir hatırlatma yapmak gerekirse, LEGO modülü içinde, traktörlere ilişkin bilgi cümbüş sistemleri üzerinde, anakart BIOS ekranında ve hatta doğum denetim aygıtında ve not defterinde dahi olmak üzere akla hayale gelmedik birçok yerde efsanevi oyunu oynamak mümkün olmuştu. Artık bu listeye PDF belgesi da eklendi. Evet, yanlış okumadınız: PDF evrakında DOOM oynandı.
PDF Evrakında DOOM Oynanabilmesi ile Geliştiriciler Hudut Tanımıyorlar
“Peki bu nasıl mümkün oldu?” diye soracak olursanız, sizi DoomPDF ile tanıştıralım. PDFTetris projesinden esinlenilerek hazırlanan bu uyarlama, metin alanları ve Javascript yetenekleri ile çalışıyor. Oyunu PDF üzerinde çalıştırmayı başaran geliştirici, ekrandaki her bir satır için başka bir metin alanı kullanmış ve ASCII karakterlerden oluşan altı renkli monokrom grafik oluşturmuş. Sonuç olarak, Knee-Deep in the Dead kısmı, her bir karenin 80 ms müddette işlenmesine bağlı olarak 320 x 200 çözünürlükte ve düşük bir performans ile oynanabiliyor.
PDF belgesinde C kodunu derlemenin ve anahtar girişlerini yakalayıp çerçeve orta belleği (framebuffer) kullanmanın bir oldukça kuvvetli bir süreç olduğunu belirten geliştirici, Thomas Rinsma tarafından PDF üzerinde Tetris oyununu oynayabilmeyi mümkün kılan teşebbüsün akabinde, ortaya koyduğu bu teşebbüs ile PDF belgelerinin artık interaktif içerikler için de kullanılabileceğini bir defa daha göstermiş oldu.